Jak pić yerbe mate. Najważniejsze elementy

W Ameryce Południowej picie yerby mate jest bardzo popularne. Przyrządzenie jej i reguły podawania są bardzo istotne, warto jej znać, gdy usiądziemy przy stole i ktoś nas poczęstuje tym specjałem.Yerba mate składa się z trzech elementów:  mate -naczynie, bombilla –rurka i yerby -herbaty. W rytuale picia najważniejszą osobą jest Cebador jego zadaniem jest dolewanie wody i przestrzega

Jak pić yerbe mate.Trzy najważniejsze reguły :

  • Nie można dotykać bombilli, tylko Cebador może zmienić jej położenie.
  • Gdy po wypiciu powiemy dziękuje jest to sygnał, że już więcej nie chcemy.
  • Mate zawsze wraca do Cebadora.

Cebador wsypuje yerbę do mate (pojemnika), ubija całą zawartość poprzez potrząsanie i stukanie o własną dłoń.  Następnie przechyla pojemnik i wkłada bombille. Stara się ją tak umieścić, aby dolegała do ścianki. Dosypuje mate i wlewa trochę zimnej wody w miejscu gdzie osadzona jest rurka. Kolejnym krokiem jest przygotowanie gorącej wody o temperaturze około osiemdziesięciu stopni. Cabador zalewa yerbe, jeśli na powierzchni pojawią się bąbelki oznacza to, że napój jest dobrze przygotowany. Prowadzący, jako pierwszy wypija całą zawartość za pomocą bombilli.  Następnie dolewa gorącej wody i przekazuje osobiście w ręce kolejnej osoby. Cebador powinien spytać przed podaniem czy dana osoba pije yerbę. Dotyczy się to również osób, które dojdą w późniejszym czasie.  Po wypiciu oddaje się naczynię prowadzącemu, a on uzupełnia wodą i przekazuje dalej.

Jak pić yerbe mate. Inne sposoby:

Yerbę można też pić z miodem, pomarańczą lub cukrem według uznania. Wszystkie elementy powinny znajdować się na wierzchu mate. W trakcie upalnych dni pije się tereré czyli tak zwaną zimną mate. Zasady są podobne, podawać ją można z lodem zalewając sokiem i nie potrzebne jest specjalne naczynie.