Artichoke to rarytas dla podniebienia. Uprawia się go głównie we Włoszech i basenie morza śródziemnego, gdzie klimat jest najbardziej korzystny. Plony zbiera się wiosną: od marca do czerwca. Serwowany w restauracjach włoskich, bardzo drogi, ponieważ przygotowanie tego warzywa jest czasochłonne. Podawany, jako przystawka, ozdobiony sałatą i warzywami. Artichoke można kupić w każdym markecie w Stanach Zjednoczonych. Cena w okresie zimowym jest dość wysoka zważywszy, że to nie sezon. W styczniu koszt jednej sztuki to około 80 centów.
Sposób przygotowania
- Obcinamy czubek i smarujemy cytryną wcierając sok do środka.
- Wsadzamy do garnka i gotujemy razem z cytryną.
- Gotujemy około 30 minut. Sprawdzamy czy jest dobry, poprzez próbowanie liści. Jemy tylko miąższ z dołu liścia.
- Umieszczamy na talerzu. Nie każdy osoba je liście, często wykwintni smakosze od razu przechodzą do centrum.
- Docierając do środka warzywa napotykasz się na włoski, które usuwasz. Pozostaje czysty miąższ.
- To jest wisienka tego warzywa. Najsmaczniejsze.